top of page
Logo.png

Zhineng Qigong

Meer dan 5000 jaar was Qigong een goed bewaard geheim in China. Beoefend achter gesloten deuren en hoge muren, in oude boeddhistische kloosters en taoïstische tempels of in privévilla’s van rijke Chinezen. Inmiddels zijn vele mensen over de hele wereld bekend met Qigong en de positieve werking ervan op lichaam en geest.

 

Er zijn veel Qigong-varianten ontwikkeld in de loop der jaren (Tai chi is er daar een van).

Pang Ming ontwikkelde 30 jaar geleden een nieuwe Qigong-vorm door boeddhistische en taoïstische Qigong-technieken en -theorieën te combineren met westerse praktijken en zienswijzen: Zhineng Qigong.

 

Qi staat voor energie, adem en levenskracht. Ieder lichaamsdeel bevat Qi. In een gezond lichaam is de Qi in balans. 

 

De Zhineng Qigong-oefeningen zijn ontwikkeld om de balans te behouden of te herstellen. Je werkt niet alleen aan je lichaam, maar ook aan je geest.

 

Door met aandacht te werken (“gong”) aan je energie (“Qi”), ontwikkel je vaardigheden (“neng”) en wijsheid (“Zhi”): Zhineng Qigong.

 

De Zhineng Qigong-bewegingen zijn soms uitdagend, maar makkelijk te leren. De bewegingen zijn rustig, en worden in stilte met aandacht en concentratie uitgevoerd.

De oefeningen kunnen door iedereen worden gedaan (jong/oud, vitaal/beperkt) en staand, zittend of zelfs liggend worden uitgevoerd, je hebt er geen toestellen of andere attributen voor nodig. Je kunt ze op iedere plek doen, op het moment dat het jou uitkomt. Zorg wel voor kleding die je bewegingen niet belemmert.

 

De oefeningen zijn bedoeld om je zelfhelend vermogen te versterken en daarmee je lichamelijke gezondheid te verbeteren, maar kunnen je ook bewuster maken van emoties, patronen en overtuigingen.

Het effect van de oefeningen is dat je spieren, pezen en gewrichten soepeler worden en dat je je rustiger en energieker voelt.

bottom of page